Ανακοινωση

Στην Ήπειρο «την καταντικρύ, την κατά Κέρκυρα ήπειρο» κατά τον Θουκυδίδη ή «την Αρχαία Ελλάδα» κατά τον Αριστοτέλη.
Στην Ήπειρο, την «Αρχέγονη Ελλάδα» την πατρίδα της Ευρώπης – συζύγου του Δωδωναίου Δία αλλά και του Αχιλλέα.
Στην Ήπειρο, στις λαμπρές εκκλησίες της οποίας εικονίζονται μαζί με τους αγίους, ο Πλούταρχος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.
Στην Ήπειρο, στα βουνά της οποίας πολέμησαν οι γόνοι των Ηρακλειδών αλλά και οι Σουλιώτες.
Στον τόπο, όπου ο βράχος δένεται με το ελάχιστο χώμα και τις ρίζες του πουρναριού και της κουμαριάς.
Στον άγονο τόπο, τον τόσο γόνιμο.
Με τις αρχαιότητες και τα μνημεία του, με τους μύθους να μπλέκονται με την πλούσια ιστορία του.
Στον τόπο αυτό ανήκουμε και εμείς.
Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε την ιερότητα αυτού του χώρου, να βαδίζουμε στ’ αχνάρια «των ανυπτόποδων Σελλών»

και να ακούμε το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς.
Εδώ αναπνέουμε…

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790


Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)

Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Καλλιθέα Τηλ. 26640.41330
Κεραμίτσα (εκκλησία) Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός) Τηλ. 26640.41021
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου) Τηλ. 26640.41651
Λια Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση) Τηλ. 26640.42052

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria
Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria - Ioannina

«Η πίτα της Κικίτσας»

«Η πίτα της Κικίτσας»
«Η πίτα της Κικίτσας» στο Ζαγόρι

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
«Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας» - ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ ΑΡΓΑ / ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ 6978 933 655

Πέμπτη 26 Μαΐου 2011

Μια πρόταση ικανή να "ξεκολλήσει" τη Θεσπρωτία από τη στασιμότητα!

Η Θεσπρωτία των πολιτών: "Συμμαχία για τη Θεσπρωτία"
http://thesprotiapress.wordpress.com/
Συχνά αναρωτιέμαι γιατί δεν αποδίδει στο θέμα "ανάπτυξη της Θεσπρωτίας" η παρουσία της σημερινής τοπικής αυτοδιοίκησης. Ως σημερινή θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτή που προέκυψε από την μετά "Καποδίστρια" εποχή. Κάποιοι, κακόπιστα ή δικαιολογημένα, θα πούνε γιατί τα "τρώνε" τα χρήματα οι εκάστοτε αιρετοί που εμπλέκονται σε θέσεις εξουσίας. Κάποιοι άλλοι θα αναφερθούν στην έλλειψη οικονομικών πόρων, που είτε δεν δίνονται από το κράτος- πολύ περισσότερο τώρα με τον "Καλλικράτη" που μεταφέρθηκαν πολλές αρμοδιότητες χωρίς να ακολουθήσουν τα ανάλογα κονδύλια- είτε δεν μπορούν να αναζητηθούν με νόμιμα μέσα από το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ.
Έτσι βλέπουμε επαρχιακούς νομούς, όπως η δική μας Θεσπρωτία, που λογικά θα έπρεπε να έχει άλλους ρυθμούς ανάπτυξης και άλλη θέση για τους πολίτες της από τη σημερινή κακή και άχαρη κατάσταση, να παραμένει στα ίδια αν όχι χειρότερα επίπεδα, ενώ παράλληλα επιβαρύνεται και από άλλες επιλογές της πολιτείας που φαίνονται εκδικητικές για την ευρύτερη περιοχή. Έχουμε ιστορικά μνημεία, πλούσια ιστορία, βουνά, ποτάμια, θάλασσα, δάση και τόσα άλλα που σε άλλες χώρες θα μας είχαν κάνει έναν παράδεισο και πρώτο τουριστικό προορισμό. Όμως η ανεργία μεγαλώνει, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι σε δύσκολη κατάσταση, η αγορά συρρικνώνεται και το περιβάλλον με άστοχες "επενδύσεις" των τελευταίων ετών καταστρέφεται. Καμαρώναμε ότι έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο σύγχρονο λιμάνι στην Ηγουμενίτσα και εκεί που περιμέναμε μια άλλη ανάπτυξη με επίκεντρο το λιμάνι, δεχόμαστε όλες τις κακές συνέπειες των μεγάλων λιμανιών όπως η Πάτρα. Η Εγνατία θα είναι χρήσιμη για όλες τις περιοχές των συνόρων και τη Θεσπρωτία. Από την άλλη με τα διόδια άρχισε ήδη να γίνεται πολύ ακριβή. Άρα αν κάποιος ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη για τον τελευταίο προορισμό, τη Θεσπρωτία, θα έχει καταβάλει ένα μεγάλο ποσό σε διόδια και θα διαθέσει ελάχιστα στην αγορά μας ή και τίποτα αν θέλει να περάσει για δουλειά ή διακοπές στην Κέρκυρα ή στην Ιταλία. Σε κάθε περίπτωση και το μεγάλο σύγχρονο λιμάνι και η Εγνατία δεν μπορούν να μην υπολογιστούν στα συν για τον τόπο μας.
Διαβάζοντας λίγο παλιότερα για τους μεγάλους συνεταιρισμούς της Κρήτης κάποια βιβλία και καταστατικά, αναρωτήθηκα αν θα μπορούσαμε όλοι οι Θεσπρωτοί να δημιουργήσουμε ένα δικό μας φορέα για την ανάπτυξη πέρα από ΟΤΑ ή Επιμελητήρια όπου θα συμμετέχουν όλοι οι πολίτες. Με την αγορά μιας μετοχής ή μερίσματος, συμβολικής και ουσιαστικής για τον καθένα. Μετά την απογραφή, που γίνεται αυτές τις ημέρες και με την ανακοίνωση των στοιχείων σε εύλογο διάστημα, με τη βοήθεια νομικών, οικονομολόγων, μηχανικών και άλλων επιστημόνων να γινόταν μια μορφή λειτουργική όπου θα συμμετείχαν με πρόσκληση – μέσω των μητρώων των δήμων- όλοι οι κάτοικοι και καταγόμενοι ή εργαζόμενοι στο Νομό Θεσπρωτίας. Στόχος του φορέα αυτού η μελέτη, η δημιουργία αναπτυξιακών θεσμών, η αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή διεθνών προγραμμάτων για την ανάπτυξη σε τοπικό επίπεδο και πολλά άλλα που θα επεξεργαστούν φορείς όπως επιμελητήρια, μουσεία, δήμοι, κλπ. Ίσως έτσι αλλάξει κάτι, ακόμα και μέσα σε περίοδο οικονομικής, ηθικής ή όποιας κρίσης θα μας κυνηγά.

Γιάννης Βέλλης
Υ.Γ. Θα μπορούσαμε για αρχή να ξεκινήσουμε από απλά πράγματα, όπως ένα γραφείο info point EUROPE [ http://eic.primomth.hu/request.php?ipeen.doc ].