Άγιο μου τσιπουράκι
σε γυάλινο κορμάκι
ονειρομπερδεμένα
και ψυχοτυλιγμένα
καημούς παρηγοράτε
τους έρωτες ξυπνάτε...
[μουσική και στίχοι: Κώστας Καλδάρας - ερμηνεύτρια: Ελένη Τσαλιγοπούλου]
Το τσίπουρο είναι ένα ελληνικό αλκοολούχο ποτό το οποίο ξεκίνησε την πορεία του πριν από επτά περίπου αιώνες στα μοναστήρια του Αγίου Όρους. Η Τσικουδιά ή Ρακή στην Κρήτη είναι κάτι ανάλογο, ωστόσο η κυριότερη διαφορά του είναι ότι η τσικουδιά είναι προϊόν μονής απόσταξης. Σε άλλες χώρες, παρόμοια ποτά είναι η Ιταλική Γκράπα και το Αράκ της Μέσης Ανατολής.
Το τσίπουρο έχει τις περισσότερες φορές 36 με 45 αλκοολικούς βαθμούς. Δεν πρέπει να συγχέεται με το ούζο, ποτό με διαφορετικό τρόπο παρασκευής.
Η παραγωγή του τσίπουρου χάνεται μέσα στο βάθος του χρόνου, λέγεται όμως πως ξεκίνησε τον 14ο αιώνα στο Άγιο Όρος από μοναχούς που διαβιούσαν εκεί. Με τα χρόνια εξαπλώθηκε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, κυρίως στη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία και τη Κρήτη.
Τσίπουρο ονομάζεται στην Ελλάδα το απόσταγμα από στέμφυλα. Παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου έχουν η Μακεδονία, η Κρήτη, η Θεσσαλία, και η Ήπειρος...
[Πηγή: Wikipedeia]
Και για τον κρύο χειμώνα ...ρακόμελο
Τη ρακή ή το τσίπουρο το ρίχνουμε σε ένα μπρίκι μαζί με θυμαρίσιο μέλι, ένα ξυλάκι κανέλα και λίγο γαρύφαλλο και τα αφήνουμε να ζεσταίνονται.
Στο τέλος προσθέτουμε και δυο σταγόνες λεμόνι!!!
Στην υγειά σας...!
Και για τον κρύο χειμώνα ...ρακόμελο
Τη ρακή ή το τσίπουρο το ρίχνουμε σε ένα μπρίκι μαζί με θυμαρίσιο μέλι, ένα ξυλάκι κανέλα και λίγο γαρύφαλλο και τα αφήνουμε να ζεσταίνονται.
Στο τέλος προσθέτουμε και δυο σταγόνες λεμόνι!!!
Στην υγειά σας...!