Ανακοινωση

Στην Ήπειρο «την καταντικρύ, την κατά Κέρκυρα ήπειρο» κατά τον Θουκυδίδη ή «την Αρχαία Ελλάδα» κατά τον Αριστοτέλη.
Στην Ήπειρο, την «Αρχέγονη Ελλάδα» την πατρίδα της Ευρώπης – συζύγου του Δωδωναίου Δία αλλά και του Αχιλλέα.
Στην Ήπειρο, στις λαμπρές εκκλησίες της οποίας εικονίζονται μαζί με τους αγίους, ο Πλούταρχος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.
Στην Ήπειρο, στα βουνά της οποίας πολέμησαν οι γόνοι των Ηρακλειδών αλλά και οι Σουλιώτες.
Στον τόπο, όπου ο βράχος δένεται με το ελάχιστο χώμα και τις ρίζες του πουρναριού και της κουμαριάς.
Στον άγονο τόπο, τον τόσο γόνιμο.
Με τις αρχαιότητες και τα μνημεία του, με τους μύθους να μπλέκονται με την πλούσια ιστορία του.
Στον τόπο αυτό ανήκουμε και εμείς.
Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε την ιερότητα αυτού του χώρου, να βαδίζουμε στ’ αχνάρια «των ανυπτόποδων Σελλών»

και να ακούμε το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς.
Εδώ αναπνέουμε…

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790


Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)

Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Καλλιθέα Τηλ. 26640.41330
Κεραμίτσα (εκκλησία) Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός) Τηλ. 26640.41021
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου) Τηλ. 26640.41651
Λια Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση) Τηλ. 26640.42052

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria
Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria - Ioannina

«Η πίτα της Κικίτσας»

«Η πίτα της Κικίτσας»
«Η πίτα της Κικίτσας» στο Ζαγόρι

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
«Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας» - ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ ΑΡΓΑ / ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ 6978 933 655

Τρίτη, 23 Αυγούστου 2011

Νομός Θεσπρωτίας - ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗ ΦΥΣΗ

Η Θεσπρωτία

Ερωδιοί στον υδροβιότοπο Δρεπάνου.

Το λιμάνι της πρωτεύουσας Ηγουμενίτσας σφύζει από ζωή. Ο νομός όμως είναι κατ’εξοχήν ορεινός με τις δυτικές οροσειρές της Πίνδου που χαμηλώνουν δυτικά προς τη θάλασσα. Ανάμεσα στις οροσειρές υπάρχουν οι κοιλάδες τις οποίες διασχίζουν οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας.

Ο νομός Θεσπρωτίας, ένας από τους ακριτικούς νομούς της χώρας, βρίσκεται στο βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου. Με τα βουνά να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του (91% περίπου) και με λίγες τις πεδιάδες, είναι ένας τόπος δύσκολος για τους κατοίκους του αλλά με πολλές ομορφιές. Οι ποταμοί Καλαμάς και Αχέροντας, που τον διασχίζουν, με τα φαράγγια τους, οι άγριοι βράχοι στο Σούλι είναι τόποι που καθηλώνουν τον επισκέπτη με την ομορφιά, την αγριάδα και την επιβλητικότητά τους. Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στην κτηνοτροφία, τη γεωργία, το εμπόριο και τον τουρισμό.
[Από την ιστοσελίδα: in.gr - Ταξίδια]ΠΕΖΟΠΟΡΙΚΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ
ΧΑΡΑΥΓΗ-ΑΓΙΑ ΜΑΡΙΝΑΗ Λαγγάβιτσα είναι παραπόταμος του ποταμού Καλαμά και πηγάζει από το όρος Μουργκάνα. Οι πηγές της ονομάστηκαν από τους ντόπιους «μάνα του νερού» επειδή είναι πλούσιες κι αστείρευτες, ακόμη και το καλοκαίρι.Δίπλα της χτίστηκαν πολλά μικρά χωριά που διατηρούν ακόμη τον παραδοσιακό τους χαρακτήρα. Η περιοχή δέχεται ελάχιστους επισκέπτες και παραμένει η πιο άγνωστη της Ηπείρου. Το φαράγγι της Λαγγάβιτσας όμως μπορεί να αποζημιώσει με το παραπάνω τον επισκέπτη καθώς συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την ανθρώπινη δραστηριότητα.Στα τοιχώματα του φαραγγιού έχουν σκαφτεί μυλαύλακα που οδηγούν το νερό χιλιόμετρα μακριά. Πέτρινα γεφύρια σωριασμένα σήμερα μέσα στο νερό, αλλά και ένα που αψηφά το χρόνο, παλιά μονοπάτια, μύλοι και πεζούλες χωραφιών συνοδεύουν τον πεζοπόρο.
Η διαδρομή κρατάει περίπου τρεις ώρες από τη Χαραυγή έως την Αγία Μαρίνα και είναι σχετικά εύκολη. Υπάρχει δυνατότητα να μείνει κανείς σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Φαγητό στη Χαραυγή και στη Λεπτοκαρυά.
ΣΚΑΛΑ ΚΕΡΑΜΙΤΣΑΣΟ λιθόστωτος δρόμος που οδηγούσε κάποτε από τα Γιάννενα στο λιμάνι της Σαγιάδας κι από κει στην Κέρκυρα, περνούσε από την περίφημη «Σκάλα της Κεραμίτσας». Μέχρι σήμερα σώζεται σε καλή κατάσταση το καλντερίμι από τη Δάφνη έως τα Αχούρια της Κεραμίτσας. Είναι μια ευχάριστη διαδρομή, στην απόκρημνη πλαγιά του όρους Λάγγαρη. Από τη Δάφνη που είναι ένα χωριουδάκι πνιγμένο στο πράσινο και στα νερά, ανηφορίζουμε προς την κοιλάδα που σχηματίζεται κάτω από την Κεραμίτσα. Το φιδωτό καλντερίμι θυμίζει πολύ τη σκάλα του Βραδέτου στα Ζαγοροχώρια. Είναι εύκολη διαδρομή για όλη την οικογένεια, διάρκειας περίπου δύο ωρών με την επιστροφή. Φαγητό θα βρείτε στις ονομαστές ψησταριές της Δάφνης. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί λίγο πιο πάνω το μοναστήρι του Αγίου Μηνά στο χωριό Κόκκινο Λιθάρι, που είναι χτισμένο πάνω σε έναν απόκρημνο βράχο.
ΠΑΛΙΑ ΣΑΓΙΑΔΑΗ Σαγιάδα είναι ένα ψαροχώρι λίγο πάνω από την Ηγουμενίτσα. Χτίστηκε το 1950 όταν οι κάτοικοι του παλιού χωριού που κάηκε από τους Γερμανούς κατέβηκαν από το βουνό στην πεδιάδα.
Σήμερα τα ερείπια της Παλιάς Σαγιάδας βρίσκονται πάνω στο βουνό και μπορεί κανείς να τα επισκεφτεί από ένα παλιό μονοπάτι που ξεκινάει από τη θάλασσα και καταλήγει στα εξακόσια μέτρα περίπου πάνω από την επιφάνειά της. Το κέντρο του πετρόχτιστου χωριού με την πλακόστρωτη πλατεία, τις εκκλησιές και την αγορά, εντυπωσιάζει τον επισκέπτη.
Μπορεί κανείς να συνεχίσει από ένα ανηφορικό μονοπάτι προς τη σπηλιά της Αγίας Παρασκευής προς την κορυφή του βουνού. Η θέα προς το λιμάνι της Σαγιάδας και την Κέρκυρα στο βάθος είναι πολύ όμορφη. Η διαδρομή είναι εύκολη και κρατάει δύο ώρες περίπου.
Δοκιμάσετε φρέσκο ψάρι στην παραλία της Σαγιάδας.
ΣΤΕΝΑ ΚΑΛΑΜΑΟ ποταμός Καλαμάς διασχίζει όλο το βορειοδυτικό τμήμα της Ηπείρου πριν καταλήξει στο Ιόνιο πέλαγος λίγο πάνω από την Ηγουμενίτσα. Ανάμεσα στα χωριά Βροσύνα και Πέντε εκκλησιές, υπάρχει ένα μεγάλο φαράγγι που μέσα του κυλάει ο ποταμός. Σε ένα σημείο στενεύει αρκετά τόσο που δημιουργήθηκε ο μύθος ότι κάποτε, ένας καβαλάρης πήδηξε με τα’ άλογό του από τη μια πλευρά στην άλλη. Το μέρος λέγεται φαραγγοπήδημα. Στην έξοδο του φαραγγιού σώζονται τα βάθρα μιας τεράστιας γέφυρας που έχουν κτιστεί πάνω στα γκρεμίσματα της παλιότερης γέφυρας που υπήρχε στο χώρο. Στα βράχια πάνω από το ποτάμι βρίσκονται τα ερείπια της Οσδίνας, μιας πόλης που ερημώθηκε κατά την τουρκοκρατία και σήμερα σώζονται μόνο οι εκκλησιές της. Η διαδρομή κρατάει πέντε ώρες και σε ορισμένα σημεία είναι δύσκολη. Θα βρείτε φαγητό στο Πολύδροσο και τη Βροσύνα.

Κείμενα και φωτογραφίες του Μιχάλη Πασιάκου.

[Από το περιοδικό: "Αγροτουρισμός"]