Ενα αφιέρωμα στους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής με τα ποικίλα ιδιώματα από κάθε άκρη της Ελλάδας.
Η συναυλία-αφιέρωμα στο λαϊκό κλαρίνο θα δοθεί στις 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210.7282.333). Στις 20.30.
Πηγή: Το Βήμα on line
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=382666&dt=05%2F02%2F2011#ixzz1D7AkW1EC
«Στις μέρες μας η ελληνική δημοτική μουσική παρά τις αλλοιώσεις τις οποίες υφίσταται, καθώς η ελληνική κοινωνία περνά πλέον από την αστικοποίηση στην περίοδο της παγκοσμιοποίησης, εξακολουθεί να εμπνέει και να συγκινεί. Αρκεί να μπορέσει κανείς ν΄ αναζητήσει τις πολύτιμες εμπειρίες ζωής που προσφέρουν οι πρωτογενείς μορφές της, παρακάμπτοντας τη βιτρίνα του επιφανειακού φολκλόρ...».
Με αυτές τις φράσεις ο Λάμπρος Λιάβας, εθνομουσικολόγος, καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Οργάνων, σκιαγραφεί τους άξονες του αφιερώματος στους δεξιοτέχνες της ελληνικής δημοτικής μουσικής το οποίο επιμελείται ο ίδιος και θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μουσική «διαδρομή» που θα συμπεριλάβει αντιπροσωπευτικά κομμάτια από πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τις «άκρες του Ελληνισμού» (Μικρά Ασία, Πόντος, Καππαδοκία). Η αρχή θα γίνει στις 9 Φεβρουαρίου (στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης) με μια συναυλία αφιερωμένη στο ελληνικό λαϊκό κλαρίνο, ένα όργανο «ξένο»- δυτικό, το οποίο όμως έφεραν οι τσιγγάνοι οργανοπαίκτες από την Τουρκία ή, σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, πέρασε στην Ελλάδα από τη Δύση μέσω Ιταλίας και των φιλαρμονικών των νησιών του Ιονίου- αλλά το οποίο διαδόθηκε ευρύτατα στην ηπειρωτική Ελλάδα από τις αρχές του 19ου αιώνα, για ν΄ αναδειχθεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα σε σύμβολο της δημοτικής μας μουσικής. Η εν λόγω εναρκτήρια συναυλία της σειράς σηματοδοτεί τη συνάντηση τεσσάρων κορυφαίων «μαστόρων» του κλαρίνου: του Ηπειρώτη Πετρο-Λούκα Χαλκιά, του Δημήτρη Κώτσικα, δημιουργού της ορχήστρας Τα Χάλκινα Πνευστά της Κοζάνης που θα τον συνοδεύσουν επί σκηνής και των μελετητών της παραδοσιακής μουσικής Νίκου Φιλιππίδη και Γιώργου Κωτσίνη.
Μαζί τους συμπράττουν οι μουσικοί Αχιλλέας Χαλκιάς (βιολί), Γιώργος Μαρινάκης (βιολί), Κώστας Φιλιππίδης (λαγούτο), Θανάσης Μαρκόπουλος (λαγούτο), Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα, λαύτα), Πάνος Δημητρακόπουλος (κανονάκι), Κώστας Μερετάκης (κρουστά) και Σπύρος Αλεύροντας (ντέφι).
«Πρόκειται για ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πλούτο της ελληνικής παραδοσιακής μουσικής το οποίο εφέτος αρχίζει με κλαρίνα και κρουστά και θα συνεχιστεί του χρόνου με λαούτα και όργανα με δοξάρι» εξηγεί ο Λάμπρος Λιάβας. Και συνεχίζει: «Δεν θα ΄λεγα ότι πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία απευθύνεται σε συγκεκριμένο ηλικιακό κοινό. Απευθύνεται εξίσου σε νέους και σε μεγαλύτερους. Ας μην ξεχνούμε ότι οι νέοι ενδιαφέρονται πολύ για αυτοσχεδιαστικές μουσικές, για τα κρουστά και τους ρυθμούς, ενώ τα τελευταία χρόνια αισθάνομαι πως θέλουν όλο και περισσότερο να επανασυνδεθούν με αυτό που λέμε “ ρίζες”. Εχουν ανάγκη από μουσική ταυτότητα, τόσο τοπική όσο και εθνική, ελληνική. Το λαϊκό κλαρίνο το προσφέρει αυτό...».
Η συναυλία-αφιέρωμα στο λαϊκό κλαρίνο θα δοθεί στις 9 Φεβρουαρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας και Π. Κόκκαλη, τηλ. 210.7282.333). Στις 20.30.
Πηγή: Το Βήμα on line
Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=4&artId=382666&dt=05%2F02%2F2011#ixzz1D7AkW1EC