[Επειδή το θέμα του τσαγιού καθώς και της ρίγανης αφορά και την περιοχή της Μουργκάνας, όσοι αυτή την εποχή εκδράμουν για να μαζέψουν ρίγανη και τσάι θα πρέπει να θυμούνται πως ξεριζώνοντας τα φυτά προκαλούν μεγάλη καταστροφή στη φύση και βέβαια του χρόνου δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν ξανά ούτε ρίγανη ούτε τσάι. Γι' αυτό λοιπόν με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στη φύση να μαζέψουμε τα καταπληκτικά δώρα της Μουργκάνας.]
Όπως και πέρυσι που ξεκίνησε σαν θεσμός «Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΟΥ ΤΣΑΓΙΟΥ», έτσι και φέτος "Ο Σύλλογος Μελέτης και Προστασίας Περιβάλλοντος Παραμυθιάς – Επαρχίας Σουλίου", σε συνεργασία με τον "Μορφωτικό Εκπολιτιστικό Όμιλο Βελλιανιτών", προσκαλούμε όλους να συμμετάσχουν στην ανάβαση του βουνού για το μάζεμα του τσαγιού.
Ο Δρόμος του τσαγιού θα πραγματοποιηθεί Κυριακή 11-7-2010. Όσοι συμμετέχουν ανεβαίνουν τον Γκορίλα στη θέση Σταυρό και μαζεύουν τσάι. Στην επιστροφή στο Κάστρο της Βέλλιανης τους περιμένει κρύο νερό, τσίπουρο και εδέσματα...Ώρα Αναχώρησης στις 06:00 το πρωί και τόπος αναχώρησης ο Αρχαιολογικός χώρος Αρχαίας Ελέας.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΣΑΪ ΤΟΥ ΒΟΥΝΟΥ
Στην Ελλάδα το τσάι του βουνού είναι γνωστό από την αρχαιότητα και αναφέρεται από το Θεόφραστο (372-287 π.Χ.) και τον Διοσκουρίδη (10 μ.Χ. αιώνα).
Το επιστημονικό του όνομα Sideritis προέρχεται από τη λέξη σίδηρος και κατά μία εκδοχή δόθηκε στο φυτό, εξαιτίας της ικανότητάς του να θεραπεύει τις πληγές που προκαλούνται από σιδερένια αντικείμενα. Σύμφωνα με άλλη, επειδή αποτελεί φυσική πηγή σιδήρου, αφού στα ροφήματα που παρασκευάζονται από αυτό περιέχεται αρκετός σίδηρος. Μια τρίτη άποψη υποστηρίζει ότι η ονομασία του οφείλεται στο σχήμα των δοντιών του κάλυκα, που μοιάζουν με αιχμή λόγχης.
Το αφέψημα από το φυτό προτιμάται πολύ από τους Έλληνες, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, λόγω της ευεργετικής του επίδρασης σε κρυολογήματα και φλεγμονές του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, ιδιότητες που ενισχύονται με την προσθήκη μελιού. Οι ευεργετικές επιδράσεις οφείλονται στην αντιφλεγμονώδη, βακτηριοστατική και αντιοξειδωτική δράση του. Ακόμη θεωρείται ευστόμαχο, εφιδρωτικό, τονωτικό, αντιερεθιστικό και αντιαναιμικό διότι περιέχει Fe (Floca et al 1981).
Οργανοληπτικά το ρόφημα είναι πολύ εύγευστο και αρωματικό, ενώ μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο, με ζάχαρη, μέλι ή και σκέτο.
[Πηγή: THESPROTIAnews]
[Επειδή το θέμα του τσαγιού καθώς και της ρίγανης αφορά και την περιοχή της Μουργκάνας, όσοι αυτή την εποχή εκδράμουν για να μαζέψουν ρίγανη και τσάι θα πρέπει να θυμούνται πως ξεριζώνοντας τα φυτά προκαλούν μεγάλη καταστροφή στη φύση και βέβαια του χρόνου δεν θα μπορέσουν να μαζέψουν ξανά ούτε ρίγανη ούτε τσάι. Γι' αυτό λοιπόν με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στη φύση να μαζέψουμε τα καταπληκτικά δώρα της Μουργκάνας.]