[...αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε, τουλάχιστον να μην καταστρέφουμε ό,τι δημιούργησαν κάποιοι άλλοι πριν από μας.]
Το Μαυρονόρος και οι Μαυρονορίτες αποτελούν κομμάτι της Γλούστας και βέβαια αδιάψευστη ιστορική μαρτυρία αποτελούσε το μνημείο που είχε στηθεί μπροστά από την εκκλησία του Αϊ-Γιάννη, το οποίο κατασκευάστηκε από τους Μαυρονορίτες και θύμιζε σε όλους πως στο σημείο αυτό το 1866, στις 14 Σεπτεμβρίου - την ημέρα του Σταυρού - 40 οικογένειες από τη Γλούστα, το Γαρδίκι, τα Βορτόπια και τα Τσιμπουκάτικα (Λέκουφα) άφησαν τα χωριά τους και τα σπίτια των προγόνων τους και εγκαταστάθηκαν στο Μαυρονόρος, στις πλαγιές του Κασιδιάρη, βουνού αντικρινού της Μουργκάνας.
Ο Μαυρονορίτης Γιάννης Θ. Μούτσιος στο βιβλίο του: «ΤΑ ΠΑΝΩΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ», Γιάννενα 1998, αναφέρει σχετικά:
…Οι κάτοικοι του Μαυρονόρους διατηρούν και σήμερα τους δεσμούς τους με τα πατρογονικά χωριά, αρκετοί απ’ αυτούς έχουν τα ίδια επώνυμα και συμμετέχουν σε κοινές εκδηλώσεις. Σε ανάμνηση μάλιστα του γεγονότος του αποχωρισμού στήθηκε από τους Μαυρονορίτες, στην εκκλησία του Αϊ- Γιάννη στη Γλούστα, αναμνηστική πλάκα που αναφέρει τα εξής:
ΑΠΟ ΕΔΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕ
Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΜΑΥΡΟΝΟΡΟΥΣ
ΤΟ 1866 ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥΤΟ
ΕΓΙΝΕ Ο ΧΩΡΙΣΜΟΣ
Η ΠΛΑΚΑ ΤΟΥΤΗ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ
ΤΩΝ ΜΑΥΡΟΝΟΡΙΤΩΝ 24-6-1979
«Στην Πλάκα και στην Πλόκιστα
Τούρκος να μη πατήσει,
το βάλανε πέντε χωριά
πέντε κεφαλοχώρια,
η Λίστα και ο Τσαμαντάς,
το Λια και το Μπαμπούρι.
Της Γλούστας τα κακά θεριά
Τούρκο δεν προσκυνάνε,
σηκώθηκαν και φύγανε, στο Μαυρονόρος πάνε».
Δυστυχώς όμως κάποιοι αποφάσισαν, άγνωστο γιατί, να καταστρέψουν αυτό το μνημείο και η εικόνα από το σημείο αυτό είναι τραγική και απαράδεκτη. Γι' αυτό θα πρέπει, όσο το δυνατόν συντομότερα, να αποκατασταθεί η βαρβαρότητα αυτή και να κατασκευαστεί ΑΜΕΣΑ το ιστορικό μνημείο που μαρτυρά τον αναγκαστικό χωρισμό των Γλουστινών πριν από σχεδόν 150 χρόνια.
Τέλος, θα πρέπει να καταλάβουμε όλοι, πως αν δεν μπορούμε να δημιουργήσουμε, τουλάχιστον να μην καταστρέφουμε ό,τι δημιούργησαν κάποιοι άλλοι πριν από μας.