Ένα "κόσμημα", όχι μόνο για την Ηγουμενίτσα αλλά και για ολόκληρη την Ήπειρο, το οποίο στεγάζει την τεράστια ιστορία της γης των Θεσπρωτών και στο οποίο βρήκαν, ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, στέγη και τα πολύ σημαντικά ευρήματα από το Κεφαλοχώρι (Γλούστα) της Μουργκάνας!
Την Τετάρτη, 18 Αυγούστου, είχα την ευκαιρία να επισκεφτώ το νέο μουσείο της Ηγουμενίτσας (δεν ξέρω γιατί όχι "Θεσπρωτίας"), το οποίο σε ένα καταπληκτικό χώρο στο κέντρο της πόλης, φιλοξενεί στα τρία επίπεδα του εσωτερικού του, αλλά και στον εξωτερικό χώρο, ένα μεγάλο κομμάτι από την τεράστια ιστορία της Θεσπρωτίας. Μεγάλη εντύπωση μου έκαναν τα πολλά αρχαιολογικά ευρήματα τα οποία εκτίθενται στο μουσείο, τα οποία είναι ομαδοποιημένα και βοηθούν τον επισκέπτη να σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για τον τρόπο ζωής και τις ασχολίες των κατοίκων στη θεσπρωτική γη πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Θεωρώ πως είναι χρέος όλων των ανθρώπων, και κυρίως των Θεσπρωτών, να το επισκεφτούν και πιστεύω ότι στο τέλος θα συνειδητοποιήσει ο καθένας -όπως και εγώ - πόσο λίγο γνωρίζει τον τόπο του και την ιστορία αυτού του τόπου.
Φυσικά, τεράστια ήταν η χαρά μου όταν, στο τρίτο επίπεδο του μουσείου, αντίκρυσα σε δύο προθήκες τα ευρήματα από τον κιβωτιόσχημο τάφο του 2ου π.Χ. αιώνα ο οποίος αποκαλύφθηκε το 1993 στο Κεφαλοχώρι της Μουργκάνας.
Τα ευρήματα αυτά για αρκετά χρόνια βρίσκονταν στις αποθήκες(!!!) του αρχαιολογικού μουσείου της Κέρκυρας(!) όπως με είχαν ενημερώσει οι υπεύθυνοι του μουσείου πριν από μερικά χρόνια όταν το είχα επισκεφτεί για να δω το σημαντικό αυτό τμήμα της ιστορίας του τόπου καταγωγής μου.
Βλέποντας, βέβαια, τη φωτογραφία θα παρατηρήσει κανείς πως η μία από τις δύο προθήκες δεν φωτίζεται επαρκώς, ζήτημα το οποίο συζήτησα με τους υπεύθυνους του μουσείου και με διαβεβαίωσαν ότι πολύ σύντομα θα αποκατασταθεί το πρόβλημα, ώστε να είναι εύκολο για τον επισκέπτη να θαυμάσει τα υπέροχα αυτά αρχαιολογικά ευρήματα από το Κεφαλοχώρι Θεσπρωτίας.
[σε επόμενες δημοσιεύσεις θα παρουσιάσουμε αυτά τα ευρήματα αναλυτικά, με πολλές πληροφορίες, αλλά και πλούσιο φωτογραφικό υλικό]