Μια πρώτη προσέγγιση σχετικά με την ετυμολογία του ονόματος της Γλούστας έγινε από τον γνωστό Θεσπρωτό ερευνητή/ιστοριοδίφη Μιχάλη Πασιάκο ο οποίος μελετά τα τοπωνύμια, τα οικισμωνύμια και τα μικροτοπωνύμια της Θεσπρωτίας, την οποία είχα την τιμή να μου τη γνωστοποιήσει και τον ευχαριστώ θερμά γι' αυτό!
Αναφέρει σχετικά με τη Γλούστα ο Μιχάλης Πασιάκος:
"Συντόμευση σε βόρειο ιδίωμα ενός Γλούνιστα "πηλότοπος, πηλοχώρι" < σλαβικά Gliniste < glina "πηλός" πρβ. τοπωνύμιο Γλούνες, οι και Γλούνιστα (Georgacas- McDonald, Συμεωνίδης)"
Η προέλευση του ονόματος της Γλούστας θα πρέπει να είναι σλαβική, όπως και πολλών άλλων στην ευρύτερη περιοχή (Γαρδίκι, Λαγκάβιτσα, Τορίτσα κλπ), αν και είναι κάπως περίεργο το γεγονός πως δεν υπάρχει και κάπου αλλού στον ηπειρωτικό χώρο ανάλογο όνομα χωριού ή τοποθεσίας, παρόλο που τα εδάφη στην Ήπειρο είναι γενικά πηλώδη (γλίνες/γλινώδη).
Η συνέχεια της έρευνας του Μιχάλη Πασιάκου, την οποία περιμένω με μεγάλη ανυπομονησία, είναι βέβαιο πως θα φωτίσει ακόμη περισσότερο το συγκεκριμμένο ζήτημα.
Για το ίδιο θέμα η συγχωριανή μας δασκάλα κ. Σωτηρία Μούτσου – Χίνου, μου ανέφερε πως πριν από αρκετά χρόνια, προφορικά, της έγινε γνωστό πως το όνομα της Γλούστας συνδέεται με “τόπο που είναι χτισμένος πάνω σε αρχαίο οικισμό” πράγμα που αργότερα επιβεβαιώθηκε με την ανακάλυψη του αρχαίου κιβωτιόσχημου τάφου που βρέθηκε το καλοκαίρι του 1993, τυχαία, στο χωριό μας.
Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις σε πολλά άλλα σημεία του χωριού πως εκεί υπήρχε - μάλλον - αρχαίος οικισμός, ο οποίος ύστερα από κατολισθήσεις που έγιναν στην περιοχή, λόγω σαθρών εδαφών, καταπλακώθηκε και στο ίδιο σημείο χτίστηκε στη συνέχεια το χωριό της Γλούστας, αργότερα Πλαγιά και σήμερα Κεφαλοχώρι.
Τέλος ο αείμνηστος Μαυρονορίτης, Γιάννης Θ. Μούτσιος στο βιβλίο του:
“ΤΑ ΠΑΝΩΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ”, [Γιάννενα 1998] αναφέρει:
Οι Σλάβοι, επίσης, έδωσαν και το όνομα της Γλούστας που θα πει μέρος κεντρικό, όταν κατέκτησαν την περιοχή, μιας και δε μπορούσαν να προφέρουν τη λέξη Βουλωρός /Βόλουρο, που ήταν η προηγούμενη ονομασία της περιοχής (ονομασίες σχετικές με τη βοοτροφία) Εκεί θρυλείται πως υπήρχε πόλη την οποία έχτισε ο Έλενος, ένα από τα παιδιά του Πριάμου και της Εκάβης, ο οποίος είχε μαντικές ικανότητες και προβλέποντας την καταστροφή της Τροίας προσχώρησε στο στρατόπεδο των Ελλήνων. Ακολούθησε έπειτα τους Έλληνες και μαζί με το στρατό του εγκαταστάθηκε στην περιοχή Κονίσπολης, Μουρσί, Φιλιάτες. Εκεί προσπαθούσε να ιδρύσει καινούριες πολιτείες και να φτιάξει καινούριο τρωϊκό κράτος.