Ανακοινωση

Στην Ήπειρο «την καταντικρύ, την κατά Κέρκυρα ήπειρο» κατά τον Θουκυδίδη ή «την Αρχαία Ελλάδα» κατά τον Αριστοτέλη.
Στην Ήπειρο, την «Αρχέγονη Ελλάδα» την πατρίδα της Ευρώπης – συζύγου του Δωδωναίου Δία αλλά και του Αχιλλέα.
Στην Ήπειρο, στις λαμπρές εκκλησίες της οποίας εικονίζονται μαζί με τους αγίους, ο Πλούταρχος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.
Στην Ήπειρο, στα βουνά της οποίας πολέμησαν οι γόνοι των Ηρακλειδών αλλά και οι Σουλιώτες.
Στον τόπο, όπου ο βράχος δένεται με το ελάχιστο χώμα και τις ρίζες του πουρναριού και της κουμαριάς.
Στον άγονο τόπο, τον τόσο γόνιμο.
Με τις αρχαιότητες και τα μνημεία του, με τους μύθους να μπλέκονται με την πλούσια ιστορία του.
Στον τόπο αυτό ανήκουμε και εμείς.
Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε την ιερότητα αυτού του χώρου, να βαδίζουμε στ’ αχνάρια «των ανυπτόποδων Σελλών»

και να ακούμε το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς.
Εδώ αναπνέουμε…

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790


Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)

Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Καλλιθέα Τηλ. 26640.41330
Κεραμίτσα (εκκλησία) Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός) Τηλ. 26640.41021
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου) Τηλ. 26640.41651
Λια Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση) Τηλ. 26640.42052

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria
Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria - Ioannina

«Η πίτα της Κικίτσας»

«Η πίτα της Κικίτσας»
«Η πίτα της Κικίτσας» στο Ζαγόρι

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
«Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας» - ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ ΑΡΓΑ / ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ 6978 933 655

Πέμπτη, 1 Αυγούστου 2013

«Πίστα αναρρίχησης στη Μουργκάνα». Όνειρο θερινής νυκτός ή μια υλοποιήσιμη πρόταση;

Κάλιο αργά, παρά ποτέ...!

Με μεγάλη μας χαρά διαβάσαμε στα "ΝΕΑ των Φιλιατών" την πρόταση του κ. Κωστάρα για τη δημιουργία αναρριχητικού πεδίου (φυσική πίστα αναρρίχησης) στα Ραϊδιά που βρίσκονται ανάμεσα από τη Λίστα και τη Γλούστα, μια περιοχή που ενδείκνυται ιδιαίτερα για το σκοπό αυτό όπως και για άλλες παρόμοιες δραστηριότητες.
Είναι μια ιδέα που είχαμε επισημάνει κι εμείς παλαιότερα, όταν και τα πράγματα από οικονομικής άποψης ήταν πολύ καλύτερα απ' ότι σήμερα. Παρόλα αυτά, έστω και με τις σημερινές οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν, η πρόταση αυτή είναι πολύ καλή (και πραγματοποιήσιμη!) αλλά δεν θα πρέπει να ειδωθεί ευκαιριακά και αποσπασματικά.


Η περιοχή της Μουργκάνας είναι μια παρθένα ακόμη περιοχή που οι δυνατότητες που έχει για τουριστική ανάπτυξη είναι ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ.
Θα πρέπει όμως να γίνει μια εμπεριστατωμένη και σωστή μελέτη και να γίνουν ολοκληρωμένες και συνδυαστικές προτάσεις που θα μπορέσουν να φέρουν ανάπτυξη (αυτή την πολυπόθητη και ταλαιπωρημένη λέξη που επιτέλους πρέπει να γίνει πραγματικότητα!)  και να δώσει ώθηση σ' αυτή την ακριτική περιοχή με τις τόσες ομορφιές και τις πολλές δυνατότητες.
Ο θρησκευτικός τουρισμός, ο οικολογικός και περιπατητικός τουρισμός, οι ορειβατικές και εναλλακτικές αθλητικές δραστηριότητες (αναρρίχηση, αλεξίπτωτα πλαγιάς, ιππασία βουνού, μηχανοκίνητος αθλητισμός, ποδηλασία κλπ) καθώς και δραστηριότητες σχετιζόμενες με τα ποτάμια της περιοχής είναι μερικές από τις πολλές ιδέες που μπορούν να υλοποιηθούν και να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να δώσουν κίνητρα για επιστροφή των νέων -και των μεγαλύτερων - στα χωριά της Μουργκάνας.
Όλα αυτά με την προϋπόθεση πως θα βελτιωθεί ολόκληρο το οδικό δίκτυο της περιοχής και θα επιδιωχθεί με κάθε τρόπο η ένωση της Μουργκάνας με την Εγνατία και την Ιόνια οδό, γιατί ανάπτυξη χωρίς οδικό δίκτυο ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Όνειρο απατηλό ή όνειρο θερινής νυκτός;
Τίποτα από τα δύο.  
Μια εφικτή και υλοποιήσιμη πρόταση που με σωστή μελέτη, σχεδιασμό και διάλογο με τους τοπικούς φορείς και την τοπική κοινωνία θα μπορούσε να δώσει ό,τι χρειάζεται και ό,τι δεν δόθηκε τόσα χρόνια στην πανέμορφη και αδικημένη αυτή ακριτική περιοχή της Μουργκάνας αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Φιλιατών και της Θεσπρωτίας.
Πουλίζος Χριστόφορος


φωτό: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΥΛΙΖΟΣ

Με την ευχή τέτοιες προτάσεις να τύχουν «ανοιχτών μυαλών» και «ευήκοων ώτων» αναδημοσιεύουμε και προσυπογράφουμε την πρόταση του κ. Κωστάρα:


Αναρριχητικό Πεδίο στην περιοχή Τ.Κ Λίστας

 

Κωστάρας Σταύρος
Δημοτικός Σύμβουλος
Ταχ. Δ/νση : 46 300 – Σαγιάδα          
Ε-mail : stavrosgr13@gmail.com
Τηλ.: 2665-021097 & 6974045346                                            
Fax:2665-021083 & 2664-051923  
Σαγιάδα  04  Ιουλ 2013
          Αύξων Αριθ. ……9
ΠΡΟΣ:                    Δήμο   Φιλιατών
  Τ.Κ  46300 – Φιλιάτες
  Ε-mail : info@filiates.gr
          FAX 2664022989
 Θέμα: «Αναρριχητικό Πεδίο στην περιοχή Τ.Κ Λίστας»

Σε πολλές περιοχές της χώρας μας άλλοτε με ιδιωτική πρωτοβουλία και άλλοτε με πρωτοβουλία των τοπικών αρχών έχουν δημιουργηθεί και οργανωθεί αναρριχητικά πεδία τα οποία, εκτός από χώρο άθλησης για όσους ασχολούνται με το άθλημα αυτό, αποτελούν και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και με την κατάλληλη ενημέρωση μπορούν να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών. 
Τέτοια πεδία έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές Εύβοιας (Χιλιαδού, Λίμνη), Αττικής (Αχαρνών, Μαυροσουβάλα, Βραχόκηπος, Ιερά Οδός,  Σέσι Υμηττού, Χώνη), Καβάλας (Νέστου ποταμού, Κρανοχώρι, Ρέμβη Ηρακλείτσας, Πετροπηγή), Τρικάλων (Μετέωρα, Μουζάκι, Πύλη), Κωφοί Μαγνησίας, Πλακιάς Ρεθύμνου, Λαγκάδα Ταϋγέτου, Βαράσοβα Πατρών, Βόλακας Τήνου, Γκιούλα Θάσου, Ναύπλιο, Κάβο Μαλιάς, Τήνος, Κάλυμνος.
Στην περιοχή του δήμου μας κατάλληλος χώρος για την δημιουργία τέτοιου πεδίου έχει εντοπισθεί στη θέση «Ραϊδιό ή Ραδιό» της τοπικής κοινότητας Λίστας. Ο χώρος αυτός είναι κατάλληλος και αν διαμορφωθεί κατάλληλα μπορεί να αποτελέσει χώρο εκπαίδευσης για την Ελληνική Ομάδας Διάσωσης (παράρτημα Θεσπρωτίας), χώρος προσέλκυσης αθλητών οι οποίοι ασχολούνται με το άθλημα αυτό αλλά και επίσκεψης θεατών από την ευρύτερη περιοχή του νομού μας αλλά και της πόλης των Ιωαννίνων από τα οποία απέχει 50-60 περίπου λεπτά.
Τα έξοδα τα οποία απαιτούνται για την προμήθεια των υλικών και την κατάλληλη διαμόρφωση και σηματοδότηση του χώρου δεν ξεπερνούν τις 2.000 με 3.000 ευρώ αφού την απαραίτητη εργασία και τεχνογνωσία θα την συνεισφέρουν τα μέλη της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης.
Ο δήμος θα πρέπει να δει την περίπτωση αυτή ως μια μορφή εναλλακτικού τουρισμού και να συμβάλει στην ολοκλήρωσή της. Οι αναμενόμενοι επισκέπτες θα αναζωογονήσουν την περιοχή η οποία διαθέτει τη σχετική υποδομή σε ξενώνες (Λιάς, Καλλιθέα, Κεραμίτσα) και εστιατόρια (Λίστα, Λεπτοκαριά, Κεραμίτσα) για να φιλοξενήσει τους ενδιαφερόμενους και είναι πανέμορφη από πλευράς φυσικού πλούτου.
Για την χρήση του χώρου θα απαιτηθεί ένα τοπογραφικό της περιοχής για να διαπιστωθεί σε ποιόν ανήκει ο χώρος και στην συνέχεια η υποβολή αιτήματος στην αρμόδια υπηρεσία, αν απαιτείται, για την παραχώρηση χρήσης και τη διαμόρφωση του χώρου.
Τα δέκα καλύτερα αναρριχητικά πεδία σε όλη την Ελλάδα αναφέρονται στο δημοσίευμα που σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή. Σχετική ειδησεογραφία μπορεί να αναζητηθεί με ευκολία στο διαδίκτυο.
Η παρούσα παρακαλώ όπως ανακοινωθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου προς συζήτηση και ενημέρωση του σώματος καθώς και ως θέμα προς συζήτηση και λήψη απόφασης στα αρμόδια προς τούτο όργανα του δήμου.
Για τα αναφερθέντα, ανεξάρτητα από το αν συζητηθούν στο δημοτικό συμβούλιο, παρακαλώ όπως μου αποσταλεί και έγγραφη απάντηση η οποία θα μου χρησιμεύσει προκειμένου να παρακολουθήσω τα τεκταινόμενα και να ενημερώσω τους δημότες οι οποίοι ενδιαφέρονται άμεσα.
Πρωτοκολλημένο αντίγραφο της παρούσας επιθυμώ να μου αποσταλεί στην παραπάνω διεύθυνση διαμονής.                               
                                                         
                 Με εκτίμηση                                                                                                                                                            
          Σταύρος Κωστάρας
       Δημοτικός Σύμβουλος