Ανακοινωση

Στην Ήπειρο «την καταντικρύ, την κατά Κέρκυρα ήπειρο» κατά τον Θουκυδίδη ή «την Αρχαία Ελλάδα» κατά τον Αριστοτέλη.
Στην Ήπειρο, την «Αρχέγονη Ελλάδα» την πατρίδα της Ευρώπης – συζύγου του Δωδωναίου Δία αλλά και του Αχιλλέα.
Στην Ήπειρο, στις λαμπρές εκκλησίες της οποίας εικονίζονται μαζί με τους αγίους, ο Πλούταρχος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.
Στην Ήπειρο, στα βουνά της οποίας πολέμησαν οι γόνοι των Ηρακλειδών αλλά και οι Σουλιώτες.
Στον τόπο, όπου ο βράχος δένεται με το ελάχιστο χώμα και τις ρίζες του πουρναριού και της κουμαριάς.
Στον άγονο τόπο, τον τόσο γόνιμο.
Με τις αρχαιότητες και τα μνημεία του, με τους μύθους να μπλέκονται με την πλούσια ιστορία του.
Στον τόπο αυτό ανήκουμε και εμείς.
Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε την ιερότητα αυτού του χώρου, να βαδίζουμε στ’ αχνάρια «των ανυπτόποδων Σελλών»

και να ακούμε το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς.
Εδώ αναπνέουμε…

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790


Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)

Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Καλλιθέα Τηλ. 26640.41330
Κεραμίτσα (εκκλησία) Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός) Τηλ. 26640.41021
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου) Τηλ. 26640.41651
Λια Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση) Τηλ. 26640.42052

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria
Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria - Ioannina

«Η πίτα της Κικίτσας»

«Η πίτα της Κικίτσας»
«Η πίτα της Κικίτσας» στο Ζαγόρι

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
«Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας» - ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ ΑΡΓΑ / ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ 6978 933 655

Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Ο Ασπροπάρης (κουκουτάλογο) στα όρη του Τσαμαντά!

Ο Ασπροπάρης ή «κουκουτάλογο» (το άλογο του κούκου!) όπως το αποκαλεί ο λαός είναι ένα πουλί που κινδυνεύει με εξαφάνιση. Μόνο μερικές δεκάδες ζευγάρια έχουν απομείνει στα Βαλκάνια και μερικά απ' αυτά κατοικούν το καλοκαίρι στα βουνά της Μουργκάνας, στον Τσαμαντά Θεσπρωτίας, που αποτελεί μία από τις  λίγες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκε ως «Ζώνη Ειδικής Προστασίας Όρη Τσαμαντά, Φιλιατών, Φαρμακοβούνι και Μεγάλη Ράχη (GR2120009)».

Κάποτε τα καλοκαίρια η χαρά μας ήταν απερίγραπτη, όταν, μικρά παιδιά, πηγαίναμε στη Γλούστα και σηκώναμε το κεφάλι για να δούμε (πολύ σπάνια είναι η αλήθεια)  ψηλά στον ουρανό να πετάει αργά, με τα τεράστια φτερά του, κάνοντας κύκλους, το "άλογο" που είχε μεταφέρει πάνω στα φτερά του τον κούκο και μαζί του είχε φέρει την Άνοιξη και το Καλοκαίρι! Το αγαπημένο μας "κουκουτάλογο" που, όπως έλεγε η γιαγιά μου, έφερνε τύχη σε όποιον κατόρθωνε να το δει!

Αφορμή για να το θυμηθώ και πάλι,ξυπνώντας μου παλιές παιδικές αναμνήσεις, μου έδωσε μια φωτογραφία που δημοσίευσαν οι υπεύθυνοι της διοργάνωσης υπαίθριων δραστηριοτήτων (ΟΙΚΟΞΕΝΑΓΗΣΕΙΣ -ΠΕΖΟΠΟΡΕΙΕΣ - ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ/  Pindos Nasional Park GREECE) έπειτα από το πασχαλινό τους ταξίδι στα χωριά της Μουργκάνας και τη διαμονή τους στον παραδοσιακό ξενώνα στο χωριό Λιας. (Liashotel Mourgana Thesprotias)
[Πουλίζος Χριστόφορος]

φωτό: Διοργάνωση Υπαίθριων Δραστηριοτήτων

Ασπροπάρης
Νeophron percnopterus
Ένα από τα πλέον αινιγματικά και παράξενα πουλιά του πλανήτη μας βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης, μη εξαιρουμένης βέβαια και της χώρας μας. Είναι το πρώτο πουλί στον κόσμο που προστατεύτηκε με νόμο από τους Φαραώ, με ποινή θανάτου, αναγνωρίζοντας έτσι την σημαντική του συμβολή στην καθαριότητα των οικισμών από τα σκουπίδια και τα υπολείμματα της τροφής των ανθρώπων. Αποτελώντας το πρώτο γράμμα της αιγυπτιακής αλφάβητου, το ιερογλυφικό που προφέρεται "ah", το πουλί ονομάστηκε και «κοτόπουλο του Φαραώ». Κανένα άλλο είδος δεν έχει τόσο πολύ συνδεθεί με μύθους, θρύλους, παραδόσεις και μαντικές πράξεις στις ορεινές κοινότητες της χώρας μας. Είναι ο μόνος γύπας στο κόσμο που μεταναστεύει και οι χωρικοί πιστεύουν ότι κουβαλάει στην πλάτη του τον κούκο φέρνοντας την άνοιξη και την καλοτυχία καθορίζοντας με τη μαγική του παρουσία την υγεία και την προκοπή των κτηνοτρόφων, το πήξιμο του γιαουρτιού, την παραγωγή του τυριού, ενώ συμμετέχει σε γάμους, ακόμη και «τσουράπια» φέρνει στα παιδιά (Οιωνός, τεύχος 25 σελ.12-13). Συνδέεται πολύ με τον άνθρωπο και τις δραστηριότητές του, σχεδόν πάντοτε φώλιαζε σε βράχια δίπλα σε κωμοπόλεις, χωριά, και οικισμούς, ακόμη και δίπλα στις στάνες, ενώ σπανιότερα σε κτίρια, σκεπές, δέντρα, στο χώμα ακόμη και στην κορυφή τερμιτοφωλιών!!!
Θεωρείται ένα από τα εξυπνότερα πουλιά του πλανήτη, όχι μόνο επειδή είναι από τα πρώτα είδη στο κόσμο που ανακαλύφθηκε ότι χρησιμοποιεί εργαλεία, αλλά και διότι είναι το μόνο που «διδάσκει» το κόλπο αυτό σε άλλα άτομα του ίδιου είδους, δηλαδή πως να επιλέγουν τις κατάλληλες πέτρες και πως θα τις χρησιμοποιούν για να σπάσουν αυγά στρουθοκαμήλου!... [πηγή: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία ]



Το Πρόγραμμα LIFE+ «Η επιστροφή του Ασπροπάρη» (LIFE10 NAT/BG/000152) ενώνει τέσσερις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, από τρεις χώρες, που εργάζονται για την προστασία της φύσης και είναι αποφασισμένες να αποτρέψουν την εξαφάνιση του παγκοσμίως απειλούμενου Ασπροπάρη από τα Βαλκάνια:
 - Με τη διερεύνηση και αντιμετώπιση των κυριοτέρων απειλών για το είδος
 - Με την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων διατήρησης στις περιοχές αναπαραγωγής και κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρομών του είδους (π.χ. φύλαξη φωλιών, διάθεση συμπληρωματικής τροφής, μείωση της παράνομης χρήσης δηλητηρίων, μόνωση των επικίνδυνων πυλώνων ηλεκτρικής ενέργειας, κ.λπ.)
 - Με έμμεσα μέτρα διατήρησης (π.χ. μέσω της προώθησης αειφορικών γεωργικών πρακτικών, της διατήρησης σημαντικών οικοτόπων και την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση του κοινού).

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στη Βουλγαρία και την Ελλάδα κατά την περίοδο 2011-2016.





http://lifeneophron.eu/gr/index.html