Ο Φορέας Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των ποταμών Αχέροντα και Καλαμά έχει δημιουργήσει μια σελίδα στο διαδίκτυο όπου προτείνει διάφορες διαδρομές στις όχθες και στις εκβολές του ποταμού Καλαμά μέσα από τις οποίες μπορεί κάποιος φυσιολάτρης - πεζοπόρος να γνωρίσει από κοντά τις αστείρευτες και μοναδικές ομορφιές του σημαντικότερου ποταμού της Θεσπρωτίας.
Στην περιοχή του ποταμού Καλαμά δεν υπάρχουν διαμορφωμένα μονοπάτια για περιπατητικές διαδρομές. Οι διαδρομές που προτείνονται αφορούν κυρίως σε διανοιγμένους αγροτικούς δρόμους και μονοπάτια και συνοδεύονται από πολύ κατατοπιστικούς χάρτες.
Το παλιό μονοπάτι από το Πολύδροσο ως τη γέφυρα της Μπολιάνας δεν είναι σε καλή κατάσταση. Συνεχίζει όμως να προσφέρει ένα μοναδικό πέρασμα μέσα από τα Στενά του Καλαμά, μία από τις πιο άγριες κοιλάδες ποταμών που απομένουν στη χώρα μας. Μία εύκολη πεζοπορία είναι έως την αρχή των Στενών (3χλμ. εύκολη πορεία). Συναντάτε διάφορα είδη από βελανιδιά, το ιερό σύμβολο του Δία. Συνολικά η διαδρομή έχει μήκος 10 χλμ., είναι σχετικά δύσκολη πορεία, η οποία συνίσταται να γίνεται μόνο καλοκαίρι και με οδηγό.
Τον πλήρη οδηγό με όλα τα μονοπάτια, τις διαδρομές και τους χάρτες
μπορείτε να βρείτε, εδώ... >>>
Ο ποταμός Καλαμάς
Η περιοχή των Στενών Καλαμά έχει σημαντικά υπολείμματα βυζαντινής κληρονομιάς. Αξίζει να επισκεφτείτε τους καλοδιατηρημένους κατάγραφους ναούς (των Ταξιαρχών και της Κοίμησης της Θεοτόκου) στις Πέντε Εκκλησιές, θέση αρχαίου κάστρου και της υστεροβυζαντινής-μεταβυζαντινής Οσδίνας, το λαογραφικό μουσείο Πολυδρόσου, το κάστρο της Ραβενής – υστεροκλασικός και ελληνιστικός οικισμός στη μεθόριο Θεσπρωτίας – Μολοσσίας και τα απομεινάρια της βυζαντινής γέφυρας Μπολιάνα στην έξοδο του φαραγγιού του Καλαμά.
Στην περιοχή των εκβολών του ποταμού Καλαμά αξίζει να δείτε τους αμμωνίτες-απολιθωμένα όστρακα μαλακίων στο βουνό της Κεστρίνης, το λόφο της Μαστιλίτσας, όπου σώζονται τμήματα του οχυρωμένου οικισμού της κλασικής και ελληνιστικής εποχής, το «Καστρί» Σαγιάδας-μικρό οχυρό και νεότερα λίθινα αλώνια, τη Μονή Ραγίου για την οποία η αρχική της φάση χρονολογείται ιστορικά στη μέση βυζαντινή περίοδο, τον Πύργο «Αγιολένης», βυζαντινό πύργο στο ομώνυμο νησάκι στην περιοχή των αλυκών, τον πρόσφατα επισκέψιμο χώρο της αρχαίας Γιτάνης, τον επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο του μεταβυζαντινού Πύργου Ραγίου σε λόφο στο κέντρο της περιοχής του Δέλτα Καλαμά, την παλιά Σαγιάδα – εγκαταλειμμένος οικισμός με εξαιρετική θεά στο δέλτα του Καλαμά.
Χάρτης με πολιτιστικά-ιστορικά στοιχεία κατά μήκος του ποταμού Καλαμά - (από Μιχάλη Πασιάκο)