Γάμος Σταύρου Σταμούλη και Σταματίνας Μαρίνη στην πλατεία - Παλιοκούλα (Ιούλιος 1959) |
Παλιοκούλ(ι)α: Κούλια ήταν το τμήμα που βρίσκονταν στο ψηλότερο σημείο κάθε κτίσματος. Συνήθως η κούλια ήταν πάνω από το μαντζάτο και δεν είχε επαφή με τα θέμελα. Λόγω του ύψους της, έδινε την ευχέρεια να βλέπει κανείς μακρύτερα, να ελέγχει, να εξουσιάζει τον γύρω χώρο. Με την έννοια της εξουσίας και της κυριαρχίας είναι γνωστές οι κούλιες που κατασκεύαζαν σε διαλεγμένες θέσεις οι "τρανοί" για να επιβάλουν τις ορέξεις τους... Το φρούριο οι τρανοί τόηθελαν με πολλές κούλιες για να ελέγχουν καλύτερα!
Σαν σύνθετη λέξη η παλιοκούλια σε πρώτη έννοια έχει την έννοια του παλιού. Δείχνει δηλαδή ότι η κούλια είναι παλιά, ότι κτίστηκε σε μακρινούς χρόνους. Σαν δεύτερη έννοια, που ίσως κρατάει και περισσότερες αλήθειες, δείχνει αποστροφή, δείχνει οργή, δείχνει μίσος. Είναι γνωστοί οι χαρακτηρισμοί που έχουν δοθεί με την προσθήκη του "παλιο" που σημαίνει κακός(παλιάνθρωπος, παλιοχαρακτήρας, παλιοτόμαρο κ.λ.π.). Δεν αποκλείεται επομένως η κούλια που συνήθως στέγαζε τη δύναμη του ισχυρού, και του τρανού να ονομάστηκε παλιοκούλια γιατί απ' αυτή έβγαιναν όλα τα δεινά, όλα τα κακά της καταπίεσης. [πηγή: "Του τόπου μας τ' ακούσματα" - ΧΡΙΣΤΟΤΟΥΛΑΣ]
Ο Δημήτρης Χίνος στο δρόμο για την Παλιοκούλα. |
Πιθανότατα λοιπόν και η ονομασία της πλατείας, του κεντρικότερου σημείου της Γλούστας, να προέρχεται από το ότι ίσως εκεί, κάποτε, να ήταν το σημείο όπου συγκέντρωναν οι αγάδες και οι δυνάστες της περιοχής τους φόρους και τα γεννήματα από τους κατοίκους όχι μόνο του χωριού μας αλλά και των γύρω χωριών, αφού η Γλούστα ήταν κεφαλοχώρι εκείνη την εποχή, και από παραφθορά να προέκυψε το "παλιοκούλα", δηλώνοντας έτσι την κομβική του θέση :
παλιοκούλια < παλιοκούλα (ή παλιακούλα). Τοποθεσία με αντίστοιχη ονομασία υπάρχει και στο Κεφαλοχώρι της Κόνιτσας, αλλά και σε άλλα κεφαλοχώρια της Ηπείρου.
Στις φωτογραφίες διακρίνεται το παλιό κοινοτικό γραφείο το οποίο σήμερα, δυστυχώς, δεν υπάρχει...
Δευτέρα 25-6-1984. Παλιοκούλα. Αναχώρηση για Αθήνα μετά από εκδρομή της αδελφότητας για το πανηγύρι του Αϊ Γιάννη (με δύο πούλμαν). |
Οι φωτογραφίες είναι από το πλούσιο και πολύτιμο προσωπικό αρχείο
της κας Σωτηρίας Μούτσου - Χίνου,
την οποία για ακόμα μια φορά ευχαριστούμε από καρδιάς!