Ο Γιώργος Στεργίου στην 7η Συνάντηση Χορευτικών Συγκροτημάτων
και Φίλων της Παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας στις 12, 13 & 14 Ιουλίου 2013
Φίλες και φίλοι,
Από σήμερα αρχίζουμε να σας ανακοινώνουμε τις περιοχές που θα διδαχθούν και τους εισηγητές της 7ης Συνάντησης Χορευτικών Συγκροτημάτων και Φίλων της Παράδοσης στα χωριά της Πρέβεζας στις 12, 13 & 14 Ιουλίου 2013.
Κάθε ανακοίνωση θα έρχεται σαν μια καρτ-ποστάλ με γραμματόσημο-οδηγό τον/την εισηγητή/τρια, που έχει βάλει τη "σφραγίδα" του/της στα χρόνια ενασχόλησης του/της με τα μουσικοχορευτικά δρώμενα της περιοχής αναφοράς.
Η παρουσίασή μας θα ξεκινήσει από την Ήπειρο και την κοιλάδα της Μουργκάνας Θεσπρωτίας, μια όχι και τόσο γνωστή περιοχή στα χορευτικά συγκροτήματα.
Εισηγητής είναι ο κος Γιώργος Στεργίου με θέμα: "Εισαγωγή στους χορούς και τα τραγούδια της Μουργκάνας Θεσπρωτίας"
Ο Γιώργος Στεργίου Γεννήθηκε στο Κόκκινολιθάρι Θεσπρωτίας Ηπείρου το 1942. Ξεκίνησε χορό σε ηλικία 17 ετών με δάσκαλο τον Γιώργο Κουσιάδη. Παρακολούθησε μαθήματα υποκριτικής στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Σαν πρωτοχορευτής στο λαϊκό χορευτικό συγκρότημα του Γιώργου Κουσιάδη πήρε μέρος σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες όπως «Φόβος», «Λαφίνα», «Καταραμένη Γενιά», «Ματωμένη Χαραυγή», κ.ά. Δάσκαλος χορού από το 1980 δίδαξε παραδοσιακό χορό σε σχολεία της Ν. Σμύρνης υπό την αιγίδα του Δήμου Ν. Σμύρνης επί 12 έτη, καθώς και στο σύλλογο Ξεχωριτών Θεσπρωτίας. Από την ίδια χρονιά διδάσκει και στην Ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι». Από το 1995 διδάσκει χορό στο χορευτικό της Ομοσπονδίας της Μουργκάνας.
Έχει διοργανώσει εμφανίσεις των χορευτικών αυτών συλλόγων στην Ελλάδα και σε χώρες του εξωτερικού όπως η Γαλλία, η Γερμανία, οι Η.Π.Α., η Κύπρος, το Ισραήλ, η Ν. Αφρική, η Μάλτα, η Γιουγκοσλαβία. Παρουσιάζοντας πανελλαδικούς χορούς απέσπασε το 2ο βραβείο σε φεστιβάλ της Γαλλίας όπου συμμετείχαν 32 χώρες, καθώς και το 1ο και 3ο βραβείο σε Ηπειρώτικους χορούς με δύο διαφορετικούς συλλόγους σε φεστιβάλ της Καλλιθέας όπου συμμετείχαν 23 χώρες.
Το καλοκαίρι του 1993 με το χορευτικό τμήμα ενηλίκων και το Σεπτέμβρη του 2001 με το παιδικό τμήμα του συλλόγου «Το Κούγκι» πήρε μέρος στο Ηρώδειο σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δόμνα Σαμίου. Τον Μάη του 2001 σε συνεργασία με το Κέντρο Ελληνικής Τέχνης (Κ.Ε.Τε), συμμετείχε με το χορευτικό της Ομοσπονδίας της Μουργκάνας στους «Μήνες Χορού» που διοργανώνει κάθε χρόνο στο «ΑΝΟΙΧΤΟ ΘΕΑΤΡΟ» η Δόνη Μιχαηλίδη.
Παράλληλα με τη διδασκαλία παραδοσιακού χορού, ασχολείται με την έρευνα και την καταγραφή του γνήσιου Ηπειρώτικου παραδοσιακού τραγουδιού. Με τον Όμιλο Πολυφωνικού-Αντιφωνικού τραγουδιού της Ομοσπονδίας της Μουργκάνας έχει εκδώσει το CD «Τραγουδώντας τη Γη του Πύρρου», το CD «Μουργκάνα, Δεκαέξι Λησμονημένα Θεσπρωτικά Τραγούδια» και σε συνεργασία με την Ένωση Ηπειρωτών Αγ. Δημητρίου «Το Κούγκι», το DVD «Ηπειρώτικος Γάμος» που αποτελεί ζωντανή ηχογράφηση αναπαράστασης παραδοσιακού Ηπειρώτικου γάμου.
Πηγή: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10152428246015468&set=a.10152428245800468.952312.636215467&type=1&theater