Ανακοινωση

Στην Ήπειρο «την καταντικρύ, την κατά Κέρκυρα ήπειρο» κατά τον Θουκυδίδη ή «την Αρχαία Ελλάδα» κατά τον Αριστοτέλη.
Στην Ήπειρο, την «Αρχέγονη Ελλάδα» την πατρίδα της Ευρώπης – συζύγου του Δωδωναίου Δία αλλά και του Αχιλλέα.
Στην Ήπειρο, στις λαμπρές εκκλησίες της οποίας εικονίζονται μαζί με τους αγίους, ο Πλούταρχος, ο Πλάτων και ο Αριστοτέλης.
Στην Ήπειρο, στα βουνά της οποίας πολέμησαν οι γόνοι των Ηρακλειδών αλλά και οι Σουλιώτες.
Στον τόπο, όπου ο βράχος δένεται με το ελάχιστο χώμα και τις ρίζες του πουρναριού και της κουμαριάς.
Στον άγονο τόπο, τον τόσο γόνιμο.
Με τις αρχαιότητες και τα μνημεία του, με τους μύθους να μπλέκονται με την πλούσια ιστορία του.
Στον τόπο αυτό ανήκουμε και εμείς.
Έχουμε το προνόμιο να βιώνουμε την ιερότητα αυτού του χώρου, να βαδίζουμε στ’ αχνάρια «των ανυπτόποδων Σελλών»

και να ακούμε το θρόισμα της ιερής βελανιδιάς.
Εδώ αναπνέουμε…

ΟΔΗΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ Τηλ. 210 - 5202977 (www.mourgana.gr)

ΔΗΜΟΣ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29091 & 029037
ΚΕΠ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.29002 & 029001
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22203
ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22393
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.23199
ΤΑΞΙ ΦΙΛΙΑΤΩΝ Τηλ. 26640.22026
ΤΑΞΙ ΛΕΠΤΟΚΑΡΥΑΣ Τηλ. 26640.41366
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΦΙΛΙΑΤΕΣ) Τηλ. 26640.22209
ΚΤΕΛ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ (ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ) Τηλ. 26650.22309
ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΥΝΟΡΙΟΦΥΛΑΚΩΝ ΛΙΑ Τηλ. 26640.41790


Επισκεφθείτε το ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ στο χωριό Τσαμαντά
Μετεωρολογικός σταθμός Τσαμαντά (Live cam)

Μπορείτε να μείνετε στους Ξενώνες που λειτουργούν στα χωριά:
Καλλιθέα Τηλ. 26640.41330
Κεραμίτσα (εκκλησία) Τηλ. 26640.41226
Κεραμίτσα (ιδιωτικός) Τηλ. 26640.41021
Κρυονέρι (Αδελφότητα Κρυονερίου) Τηλ. 26640.41651
Λια Τηλ. 26640.41602
Μηλέα (Δημοτική επιχείρηση) Τηλ. 26640.42052

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria

Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria
Hotel «Arktouros» - Monodendri / Zagorohoria - Ioannina

«Η πίτα της Κικίτσας»

«Η πίτα της Κικίτσας»
«Η πίτα της Κικίτσας» στο Ζαγόρι

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας

Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας
«Ιππικό Πάρκο Λεπτοκαρυάς Θεσπρωτίας» - ΑΝΟΙΧΤΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΑΠΟ 19.00 ΕΩΣ ΑΡΓΑ / ΓΙΑ ΠΡΩΙΝΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΛ. ΣΤΟ 6978 933 655

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2014

Στην κορυφή "1806" της Μουργκάνας!

Αναδημοσίευση από την ιστοσελίδα: «ΑΠΕΙΡΟΣ ΓΑΙΑ»

Η χιονισμένη Μουργκάνα φωτογραφημένη από την κορυφή της Βελούνας
φωτό: Λεωνίδας Τζάνης




Λιάς – Μουργκάνα (Κορυφή 1806)


Το όρος Μουργκάνα βρίσκεται στη Θεσπρωτία στα σύνορα με την Αλβανία και η ονομασία του λέγεται ότι προέρχεται από την Αλβανική λέξη Μούργκα (*), που σημαίνει λιβάδι. 
___________________________________________________
*  Σημείωση:  η λέξη "μούργκα" χρησιμοποιείται από τους σαρακατσαναίους για να χαρακτηρίσουν τα γίδια/τις κατσίκες που έχουν τρίχωμα σκούρο γκρίζο
Επίσης πολύ σημαντικές πληροφορίες για το όνομα της Μουργκάνας μάς δίνει ο Μιχάλης Πασιάκος στα ΤΟΠΩΝΥΜΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ - ΒΟΥΝΑ:  

Μουργκάνα, η. Οροσειρά (Όρη Τσαμαντά) στη βόρεια Θεσπρωτία. Ο μητροπολίτης Αθηναγόρας γράφει: ≪…το βουνό λέγεται Μούργκανος, αρχικώς θα ήτο Μπούργκανος ταυτόν του Βούλγκανος, ήτις λέξις σημαίνει τόπον ηφαιστιώδη・ και γαλλιστί Βοργκάν, ή volcau είναι το ηφαίστιον, εκ του Λατινικού vulcanus θεού του πυρός…1
Ο Α. Κίτσος (γεννήθηκε στον Τσαμαντά της Μουργκάνας) γράφει: ≪…Η ονομασία προήλθε, από τη λέξιν Μούργκος που σημαίνει μαύρος, σκοτεινός. Κατά το φθινόπωρον όταν μαύρα σύννεφα, σωρείτες εγγίζουν την κορυφή του, το βουνό αυτό προβάλλει σαν σκοτεινός όγκος μαύρος και απειλητικός, και έτσι δικαιολογεί την ονομασία του…≫2

Η λέξη στα ελληνικά, όπου κοινό NE μούργος, ο και τα ηπειρωτικά μούργας και μούργκας, λέξεις που χαρακτηρίζουν μόνον σκύλους σκούρου χρώματος, στα ρουμ. murg “ο ψαρός” προέρχεται από το λατινικό amurga,<ελλην. αμόλγη ), αλβ. murg > αρομ. επίθ. murgu, -a “γκριζωπός, μελανόφαιος” όνομα που δίνεται σε σκυλιά και άλογα γκριζωπά.
Στα αλβανικά όπου murge-a ≪η μούργη≫ , murg -u ≪ο καλόγερος≫, murk και murgu ≪σκοτεινός, μαύρος≫ , το βουλγ. Murgo ≪μαυριδερός.3
Μπουργκάνα, είναι βουνό στην περιοχή των Α. Σαράντα της Αλβανίας.4

Βιβλιογραφία/πηγές:
1. Μητροπολίτου Αθηναγόρα, Περί το Ηπειρωτικ. όνομα Καίσαρης, εφημ. ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ, αρ. φ. 273, 4-3-1936, σ.3.
2. Α. Κίτσου ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΗ ΓΗ, σ. 21.
3. Οικονόμου, Ζαγόρι, σ. 788.
4. Ζαρμπαλάς, Χάρτης, σ. 103.
                  [Χριστόφορος Πουλίζος]
___________________________________________________
Ονομάζεται επίσης και Τσαμαντάς ενώ η ψηλότερη κορυφή του είναι γνωστή ως «Κορυφή 1806».
Για να επισκεφτούμε τη Μουργκάνα και για να ανέβουμε στη κορυφή της πηγαίνουμε στο χωριό Λιάς που βρίσκεται κτισμένο στους πρόποδες του βουνού σε υψόμετρο 750 μέτρων.
Φτάνοντας στο χωριό, αρχικά κατευθυνόμαστε προς το εγκαταλειμμένο πλέον στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται λίγο πάνω από τον οικισμό σε υψόμετρο περίπου 810 μέτρων. Από εκεί ακολουθούμε τον χωματόδρομο που ανηφορίζει προς τη κορυφή του βουνού. Σύμφωνα με τους ντόπιους η διαδρομή αυτή είναι γύρω στα 7 χιλιόμετρα ενώ η κατάσταση του δρόμου είναι πολύ καλή αφού χρησιμοποιείται συχνά από τους κατοίκους της περιοχής.

«Ήπιες μορφές εναλλακτικού τουρισμού» - η διέξοδος από την εγκατάλειψη και ο δρόμος για την ανάπτυξη!




Το περασμένο Σαββατοκύριακο (22 &  23 /8/2014) επισκέφτηκε την περιοχή της Μουργκάνας ομάδα του Συλλόγου Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων (Σ.Π.ΟΡ.Τ.) στο πλαίσιο διερευνητικών διαδρομών που πραγματοποιεί σε διάφορα μέρη της Ελλάδας ώστε στη συνέχεια αυτές οι διαδρομές να ενταχθούν στο επίσημο πρόγραμμα και στον ετήσιο προγραμματισμό του συλλόγου.

Αυτού του είδους οι δράσεις, αλλά και πολλές παρόμοιες, αποτελούν ίσως τον βασικότερο άξονα για την ανάπτυξη της περιοχής και την έξοδό της από την απομόνωση και την εγκατάλειψη...

Όμως θα πρέπει να βρεθεί ο τρόπος ώστε να υπάρξει ένας κεντρικός σχεδιασμός και συντονισμός όλων αυτών των δράσεων ήπιου τουρισμού (ορειβατικού, θρησκευτικού, πολιτιστικού, φυσιολατρικού, αναρριχητικού, ποδηλατικού, πεζοπορικού κλπ) είτε από το δήμο Φιλιατών, είτε μέσα από συνεργασία όλων των τοπικών συμβουλίων και των αδελφοτήτων των χωριών και της Ομοσπονδίας Μουργκάνας.

Αναδεικνύοντας και κάνοντας γνωστές σε όλους τις πολλές και σπάνιες ομορφιές της περιοχής μας, που συνδυάζει ποτάμια και ορεινούς όγκους αλλά και πλούσια χλωρίδα και πανίδα, πέρα από τη μεγάλη ιστορία και τον πολιτισμό της, θα μπορέσει να υπάρξει ανάσχεση και αντιστροφή στην ερημοποίηση και την απαξίωση του τόσο ευλογημένου αυτού τόπου τις ομορφιές του οποίου αναγνωρίζουν οι πάντες εκτός ίσως από εμάς τους ντόπιους που δεν συνειδητοποιούμε πόσο μεγάλος πλούτος βρίσκεται δίπλα μας.

[Χριστόφορος Πουλίζος]




Σύλλογος Πεζοπορίας Ορειβασίας Τρικάλων Σ.Π.ΟΡ.Τ
Κορυφή Μουργκάνα 1.806 μ. (Όρη Τσιαμαντά) . 

Η οροσειρά της Μουργκάνας η αλλιώς «Ορη Τσαμαντά» βρίσκεται ΒΔ της Ηπείρου στην οροθετική γραμμή Ελλάδας -Αλβανίας. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα ορεινό συγκρότημα που ξεκινάει στην Ελλάδα και τελειώνει στην Αλβανία. Το τμήμα που βρίσκεται στο Ελληνικό ξεκινάει από το χωριό Λίστα και τελειώνει βορείως του Τσιαμαντά .

Βρίσκεται στον Νομό Θεσπρωτίας και η ονομασία του λέγεται ότι προέρχεται από την Αλβανική λέξη Μούργκα, που σημαίνει λιβάδι , ενώ η ψηλότερη κορυφή του είναι γνωστή ως «Κορυφή 1806».

Η εκκίνηση θα γίνει από το χωριό Λιάς που είναι χτισμένο στα 750 μέτρα του βουνού με κατεύθυνση το εγκαταλειμμένο πλέον στρατιωτικό φυλάκιο που βρίσκεται λίγο πάνω από τον οικισμό σε υψόμετρο περίπου 810 μέτρων. 

Η ανηφορική πορεία που θα διαρκέσει περίπου 3 ώρες θα είναι σε γυμνό τοπίο . Η συγκεκριμένη δράση γίνεται στο πλαίσιο των διερευνητικών διαδρομών που θα ενταχθούν σε επόμενο επίσημο πρόγραμμά μας .

Οι πληροφορίες λένε ότι , παρόλο που το μεγαλύτερο μέρος του βουνού δεν καλύπτεται από δάση παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον η χλωρίδα και η πανίδα του. Στις κορυφές και τις πλαγιές της Μουργκάνας αναβλύζουν πηγές με κρυστάλλινα νερά εξαιρετικής ποιότητας.

Την Παρασκευή (22/8ου) θα διανυκτερεύσουμε σε σκηνές και νωρίς το πρωί του Σαββάτου θα ξεκινήσει η πορεία μας .

Απαραίτητος ο ορειβατικός εξοπλισμός .

Ξεκινάμε από την πόλη μας την Παρασκευή (22/8ου) το μεσημέρι .

Για δηλώσεις συμμετοχών απαντήστε στο cristeyst@gmail.com 






Κυριακή 24 Αυγούστου 2014

Δεν υπάρχει μέλλον αν δεν σέβεσαι το παρελθόν!

Δύο από τα πολλά θέματα και προβλήματα που θα πρέπει να απασχολήσουν τον νέο πρόεδρο του τοπικού μας διαμερίσματος είναι ο εξωραϊσμός των τριών ιστορικών μνημείων της Γλούστας.
Σίγουρα τα καθημερινά προβλήματα και οι ανάγκες των κατοίκων είναι πρώτης προτεραιότητας, όμως το ιστορικό στίγμα και ο σεβασμός στους προγόνους και στην ιστορία  επιβάλλουν να αποκατασταθούν, στο μέτρο του δυνατού, τα τρία μνημεία της Γλούστας που αποτελούν σημεία αναφοράς για το παρελθόν και οδηγοί για το μέλλον του τόπου μας.
Αναφέρομαι στο μνημείο του αγροτικού ξεσηκωμού, το οποίο βρίσκεται σε αρκετά καλή κατάσταση, σε αντίθεση με τον αρχαιολογικό χώρο κοντά στο δημοτικό σχολείο και το μνημείο των Μαυρονοριτών στην είσοδο του Αϊ Γιάννη. Τα δύο τελευταία χρειάζονται οπωσδήποτε άμεση επέμβαση γιατί έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους. Φυσικά δικαιολογίες μπορούν να βρεθούν αρκετές, όμως στο χρέος που έχουμε όλοι μας απέναντι στο ιστορικό μας παρελθόν και στους προγόνους μας δικαιολογία δεν υφίσταται ΚΑΜΙΑ.
Θα πρέπει επομένως να  κινητοποιηθεί όχι μόνο το τοπικό συμβούλιο και η αδελφότητα αλλά και όλοι εμείς οι Γλουστινοί και να βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να είμαστε υπερήφανοι για τον τόπο μας, τους προγόνους μας αλλά και τους εαυτούς μας.
Γιατί μόνο αν διατηρήσουμε την ιστορική μας μνήμη θα μπορούμε, στηριζόμενοι στις διδαχές του παρελθόντος, να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

[Χριστόφορος Πουλίζος]











Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

Κίνηση Πολιτών «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ»: Γενική συνέλευση το Σάββατο 23 Αυγούστου 2014


H κίνηση πολιτών «ΚΑΘΑΡΟΣ ΚΑΛΑΜΑΣ» πραγματοποιεί 
την Γενική Συνέλευσή της 
το Σάββατο 23/08/2014 και ώρα 11:00 το πρωί
στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στο Βουτσαρά
 Δ.Ε. Μολοσσών του Δήμου Ζίτσας



Για την κατάσταση που επικρατεί στον Καλαμά αλλά και για to τι πρόκειται να συμβεί στο άμεσο μέλλον διαβάστε την παρακάτω είδηση από το ΖΙΤΣΑgate:

Οικολογικό έγκλημα σε βάρος του Καλαμά (ΒΙΝΤΕΟ). «Bypass στον βιολογικό» της ΔΕΥΑΙ…


..Με μία καταγγελία – βόμβα κατά της Περιφέρειας Ηπείρου και της ΔΕΥΑΙ συνοδεύτηκε η τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας. Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της δημοτικής αρχής, αλλά και της αντιπολίτευσης, η ΔΕΥΑΙ έχει εντάξει στο έργο επέκτασης– εκσυγχρονισμού του βιολογικού καθαρισμού και την κατασκευή μίας δεξαμενής όγκου 17.000 κυβικών στην οποία θα διοχετεύονται τα λύματα σε περίπτωση μεγάλου όγκου. Όπως είπε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παν. Παππάς «τα περιττεύματα αυτά θα οδηγούνται κατευθείαν στην τάφρο της Λαψίστας» και από εκεί στον Καλαμά...

Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Ορκωμοσία της νέας δημοτικής αρχής του δήμου Φιλιατών την Τετάρτη 20 Αυγούστου 2014





__________________________________________________

Εμείς να ευχηθούμε στη νέα Δημοτική Αρχή 
«καλή επιτυχία στο έργο της και να φανεί αντάξια των προσδοκιών
όχι μόνο των ψηφοφόρων της αλλά και όλων των δημοτών του δήμου Φιλιατών».

Επίσης στο νέο πρόεδρο του τοπικού μας διαμερίσματος
κ. Κυριάκο Σταμούλη
ευχόμαστε «καλή δύναμη και καλή επιτυχία στην προσπάθειά του να βοηθήσει
όσο μπορεί περισσότερο το χωριό μας, τη Γλούστα,
ώστε να λυθούν μερικά από τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζει
και υποσχόμαστε να είμαστε δίπλα του όλοι οι χωριανοί
για να τον βοηθήσουμε με όποιον τρόπο μπορεί ο καθένας».


Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Γνωρίζοντας τη Θεσπρωτία - Περιήγηση Θεσπρωτών ομογενών και μεταναστών στα χωριά της Μουργκάνας!

Μια πολύ καλή ενέργεια που θα πρέπει να στηρίξει και ο δήμος Φιλιατών αλλά και η Ομοσπονδία Μουργκάνας αφού είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να γίνει ευρύτερα γνωστή η πανέμορφη αλλά σχετικά άγνωστη περιοχή της ακριτικής Μουργκάνας.

Επίσης το ταξιδιωτικό γραφείο που θα πραγματοποιήσει τη συγκεκριμένη εκδρομή θα μπορούσε, σε συνεργασία και με τους επαγγελματίες στα χωριά της Μουργκάνας, να εντάξει αυτή τη διαδρομή σε εκδρομές του και με Έλληνες αλλά και με ξένους τουρίστες από την Ηγουμενίτσα ή την Κέρκυρα.

Τέλος θα πρότεινα, κάνοντας μια μικρή παράκαμψη μετά του Λιά, (ενός χιλιομέτρου περίπου) οι περιηγητές να περάσουν και από το Κεφαλοχώρι (Γλούστα) για να δουν το μνημείο του αγροτικού κινήματος και να ενημερωθούν για την πρώτη αγροτική επανάσταση στην Ελλάδα, πολλά χρόνια πριν από τη γνωστή εξέγερση στο Κιλελέρ της Θεσσαλίας.
Επίσης εκεί κοντά θα δουν και τον αρχαιοελληνικό τάφο της ελληνιστικής περιόδου που ανακαλύφτηκε πριν από μερικά χρόνια και τα πλούσια ευρήματά του κοσμούν το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ηγουμενίτσας.
[Πουλίζος Χριστόφορος]



[Αναδημοσίευση από το ιστολόγιο: ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ]

ΑΣ  ΓΝΩΡΙΣΟΥΜΕ  ΤΗ  ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ …
Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» δε θα ασχοληθεί με «φιλόδοξα σχέδια» του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού (ΠΣΗΕ)  με στόχο τις … επενδύσεις των Απόδημων Ηπειρωτών στο «νέο επενδυτικό περιβάλλον», που έχει διαμορφώσει η  Συγκυβέρνηση, oύτε θα εμπλακεί με «στείρες αντιπαραθέσεις». Θα περιοριστεί σε  πιο «ταπεινούς στόχους» …

Η Κίνηση «Διάλογος με τους Θεσπρωτούς Ομογενείς και Μετανάστες» θα οργανώσει εκδρομές με στόχο τη γνωριμία των θεσπρωτικής  καταγωγής  Ομογενών και  Μεταναστών  με  τον  τόπο  καταγωγής τους.

Για φέτος, σε συνεργασία με τον κ. Πέτρο Σκρέκο (Αpeiros Travel), προγραμματίζεται η πρώτη ημερήσια εκδρομή μας που θα γίνει την Κυριακή 17 Αυγούστου .
Αναχώρηση  Ηγουμενίτσα :   8:00                 Επιστροφή:   19:00 (περίπου)

Στόχος μας θα είναι φέτος να γνωρίσουμε την περιοχή της Μουργκάνας.                                         
Επιδιώκουμε να ανακαλύψουμε «θησαυρούς  ανεκτίμητης  πολιτιστικής κληρονομιάς»  που  κρύβει αυτός  ο  τόπος από  την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.                                                                            

Θα  διασχίσουμε  την  περιοχή  της  Μουργκάνας,  πολύ κοντά στα ελληνοαλβανικά σύνορα,  με πρώτο σταθμό  επίσκεψης  το  πολύ  ενδιαφέρον, ιστορικό και  πανέμορφο  μοναστήρι  Γηρομέρι  του 11ου αιώνα.
Από  εκεί θα συνεχίσουμε διασχίζοντας  τα  χωριά  Άγιοι Πάντες, Άγιος Νικόλαος, Αμπελώνα, για να φτάσουμε  στον  Τσαμαντά,  το προπύργιο των ελληνικών συνόρων, όπου την εποχή του μεσοπολέμου  είχε  σινεμά, σχολεία, σχολές, πλούτο και  δραστηριότητες  που  μετά τον  εμφύλιο  χάθηκαν. Θα δούμε το   μουσείο  λαϊκής  τέχνης,  το  παλιό  σχολείο, που χτίστηκε με χρήματα Μεταναστών της Αμερικής, το εκπληκτικό μοναστήρι  της  Καμίτσανης (χωρίς μοναχούς), μέσα στην άγρια φύση. Το μοναστήρι είναι απερίγραπτης  ομορφιάς  με  πέτρινα  σπίτια, παλιά αρχοντικά, σε  δεκάδες  χωριά  όπου οι κάτοικοί  τους  μετανάστευσαν κυρίως  στην  Αμερική, αλλά και  στην  Αθήνα.
Θα συνεχίσουμε  για  το Λιά, με το περίφημο  Ξενώνα στη πλατεία του χωριού, τα πέτρινα σπίτια,  χτισμένα στα μέσα του βουνού της Μουργκάνας. Από το Λιά  θα συνεχίσουμε  στις  πηγές  της  Λαγκάβιστας.  Ένα  τοπίο μοναδικό  για την Ελλάδα, αλλά κι άγνωστο στο ευρύ κοινό. Τεράστιες ποσότητες νερών αναβλύζουν από τη γη  και  δημιουργούν μια πανδαισία ομορφιάς μέσα στη φύση  με  τα  πλατάνια  και το  πάρκο, που δημιουργήθηκε πρόσφατα για τους επισκέπτες.
Από  εκεί θα συνεχίσουμε για το χωριό Ραβενή  με την αρχαία ακρόπολη κτισμένη σε ύψωμα πάνω από τον ποταμό Καλαμά για να ελέγχει τα στενά. Όλα τα χωριά της διαδρομής είναι υπέροχα, με πολύ ωραία σπίτια πέτρινα  και κεντρικές πλατείες με το πλάτανο στη μέση να δίνει χρώμα κι ομορφιά σ΄ αυτά τα ιστορικά  και  πανέμορφα  μέρη.
Τελειώνοντας την φετινή εκδρομή μας θα συνεχίσουμε για τη Βροσίνα κι από εκεί θα περάσουμε την Πλακωτή και τη  Μενίνα για να φτάσουμε στην  Ηγουμενίτσα.

Η τιμή της μονοήμερης εκδρομής μας θα είναι:  20 €.                                              
Πληροφορίες  στον  κ.Πέτρο Σκρέκο (Αpeiros Travel 2665026944 – 6942248007)  ή στον  κ.Δημήτρη  Ζώη (6974026781).

Η  Κίνηση  «Διάλογος  με  τους  Θεσπρωτούς  Ομογενείς  και  Μετανάστες» επιδιώκει  τη  συνεργασία :

  • Μ΄ όλους που πιστεύουν πως μας ενώνει η αγάπη για τον τόπο μας.   
  • Μ΄ όλους  που πιστεύουν, πως εμείς οι Έλληνες «δεν έχουμε πολλά» και πρέπει να στηριχτούμε στον πολιτισμό μας, στα ήθη κι έθιμα, στις παραδόσεις μας.


Η  Κίνησή μας,  στην  «πολιτιστικά φτωχή Θεσπρωτία»  κι αδιάφορη στα  θέματα που απασχολούν  τους  Θεσπρωτούς  Ομογενείς και Μετανάστες, δημιουργήθηκε  το 2012  με στόχο να τιμήσει όλους αυτούς τους Θεσπρωτούς, που έφυγαν πριν 50 και πλέον χρόνια για την Γερμανία.

Η Κίνησή  μας  χωρίς να  ξεχνά  όλους τους Απόδημους, όλους τους θεσπρωτικής καταγωγής ξένους υπηκόους, έχει σαν σκοπό:

  • να γνωρίσουν οι Θεσπρωτοί τα προβλήματα της μετανάστευσης
  • να δώσουμε έμφαση στο γεγονός, ότι και σήμερα φεύγουν από την Ελλάδα και την Θεσπρωτία πολλοί νέοι με εξειδικευμένες γνώσεις
  • να δημιουργήσουμε «γέφυρες επικοινωνίας» με τους ομογενείς και τους θεσπρωτικής καταγωγής υπηκόους ξένων χωρών
  • να γίνουν συντονισμένες προσπάθειες για να μην χαθεί η επαφή μαζί  τους.


Για  την  Κίνηση
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ  ΜΕ  ΤΟΥΣ  ΘΕΣΠΡΩΤΟΥΣ  ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ  ΚΑΙ  ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ»
Δημήτρης  Ζώης  –  Χρήστος  Ευαγγέλου